Het originele dagboekverslag van de Wapentransportgroep Wieringermeer met niet eerder gepubliceerde foto’s.

Nieuw boek
Verslag van de wapen- en voedseltransporten
West-Friesland en Wieringermeer 1944/45

De integrale tekst van het Verslag van de Wapen- en voedseltransportgroep Wieringermeer (gepubliceerd in juli 1945) is aangevuld met authentiek en niet eerder gepubliceerd materiaal – notities, foto’s, kaarten, persoonsbewijzen, terugblikken en andere officiële documenten. Samenstelling: Anita Blijdorp.

64 pagina’s
Full colour
Prijs: € 15,- (exclusief verzendkosten)

Te koop bij:
—– De Bewuste drogist, Brugstraat 39A, Middenmeer
—– Supermarkt John Elfring, Brink 56, Slootdorp
—– Boekhandel Stumpel, Terpstraat 17, Wieringerwerf

Of bestellen via anitablijdorp@gmail.com     (verzending per post)

Mogelijk gemaakt door bijdrages van Historisch Genootschap Wieringermeer en de Stichting Leven in vrijheid.

 

Inhoud
In 2020 vieren we het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. In het laatste oorlogsjaar werkte het verzet in de Kop van Noord-Holland eensgezind samen in de strijd tegen de bezetter. Daarbij geholpen door ‘Engeland’ via de lucht. In West-Friesland daalden in september 1944 de eerste containers met wapens neer.

Deze droppings brachten het regionaal verzet een nieuwe dynamiek. Maar ook evenzoveel hoofdbrekens en risico’s. De ontvangst, afvoer, opslag en distributie van materieel was een enorme logistieke operatie. Honderden mannen en vrouwen hebben hieraan meegewerkt, waaronder onderduikers en bewoners van de Wieringermeer.

Wapentransportgroep Wieringermeer op 5 mei 1945

5 mei 1945, Wapentransportgroep Wieringermeer viert de bevrijding in De Weere. V.l.n.r. Willem van de Berge, Adrie Kick, Jan Blijdorp, Geert Koekoek, Kees Oostwouder, Han Postel. Liggend op de grond: Henk van der Veen, Tamme Oegema, Josef Steinhardt. Niet op de foto: Arie Groenenberg, Anko Nieuwhof.