Op zaterdag 3 februari de filmklassieker Exodus. Met een inleiding door cultuur- historicus Remco Ensel (RUNijmegen, NIOD)

Zaal open: 13.30 uur
Aanvang film:
14.00 uur

Adres: Cultuurschuur, Loggersplein 1, 1771 CE Wieringerwerf

Entree € 5,–.
Reserveren: filmhuiscultuurschuur@gmail.com

Cultuurhistoricus Dr. Remco Ensel (NIOD, Radboud Universiteit) zal vooraf een inleiding houden over de situatie in Palestina/Israël rond 1947 en overeenkomsten en verschillen tussen de “echte” Exodus en het film-epos. Ook vertelt hij over de “Dora”: een vluchtelingenschip dat er in 1939 wél in slaagde voortvluchtige Joden over te brengen naar Palestina. Met aan boord onder andere 50 ex-bewoners van het Joodse Werkdorp in de Wieringermeer.

Samenvatting Exodus

De film Exodus is een Hollywoodproductie uit 1960 van Otto Preminger. Het verhaal is gebaseerd op de dramatische dooltocht van het passagiersschip “Exodus” dat in juli 1947 4.500 Joodse overlevenden van de Holocaust vanuit Marseille probeerde over te brengen naar Palestina. Tevergeefs. In het zicht van de haven van Haifa enterden de Britten, beheerders van Palestina, het schip en stuurden de wanhopige passagiers terug de zee op. Pas in Hamburg, destijds óók Brits bezettingsgebied, mochten ze uiteindelijk van boord. Om doorgezonden te worden naar voormalige concentratiekampen. Die stonden toch leeg…

Filmcast: Paul Newman, Eva Marie Saint en anderen.

Direct naar reserveren en programmering seizoen 17/18.

Film Toen seizoen 2017/18
Film Toen, winterseizoen 2017/18: vijf keer film kijken met verhalen van mensen die hun plekje op de wereld koesteren, zij blijven. Of met verhalen van mensen die al dan niet gedwongen op zoek gaan naar een betere wereld, zij vertrekken. Programmering Film Toen seizoen 2017/18.