Veertien namen staan op een plaquette en het herdenkingsmonument periode 1940 – 1948. Wie waren deze mensen?

75 jaar vrijheid! In 2019 en 2020 vieren we dat het Koninkrijk der Nederlanden 75 jaar geleden is bevrijd en dat we sindsdien in vrijheid leven. In 1948 kwam een einde aan Nederlands militair optreden in Nederlands-Indië/Indonesië.

Op het monument in Wieringerwerf staan in totaal veertien namen van mensen – burgers, militairen, verzetsmensen – die de oorlog en het geweld niet hebben overleefd.  Op deze website plaatsen we in de aanloop naar 4 mei Nationale Dodenherdenking artikelen en afbeeldingen van deze Wieringermeerders.

Naar Catrinus Douma, een vergeten verzetsstrijder

Naar Jan Atzes van der Pol, omgekomen in concentratiekamp Neuengamme

[ meer namen volgen ]

Herdenkingsmonument periode 1940 - '45 in Wieringermeer

Het oorlogssmonument in Wieringerwerf


OMGEKOMEN VLIEGENIERS

Op de Algemene Begraafplaats van Middenmeer  zijn de graven van negen gevallenen uit het Gemenebest. Plus twee graven van onbekende slachtoffers.

Naar Herinner James Stewart

RAF, Sergeant James Stewart. Leeftijd: 20 jaar. Overleden 26 juli 1943. Begraven in Middenmeer, oorlogsgraven van de Gemenebest.

RAF, Sergeant James Stewart. Overleden 26 juli 1943, leeftijd: 20 jaar. Begraven in Middenmeer, oorlogsgraven van het Gemenebest.

April 2017. Bezoek van Britse nabestaanden aan de oorlogsgraven van het Gemenebest op de Algemene Begraafplaats in Middenmeer. Copyright foto: Ina Hoogenbosch - Glas.

April 2017. Bezoek van Britse nabestaanden aan de oorlogsgraven van het Gemenebest op de Algemene Begraafplaats in Middenmeer. Copyright foto: Ina Hoogenbosch – Glas.