‘Naila and the Uprising’ van Julia Bacha. Documentaire uit 2017, vrouwen in Palestijnse Gebieden, tijdens Eerste Intifada.


Palestijnse vrouwen

Naila and the Uprising is een documentaire, opgebouwd uit archiefbeelden, interviews en animatiebeelden. Geproduceerd door de Braziliaanse domentaire filmmaker Julia Bacha. Het verhaal gaat over de eerste Intifada (1987 – 1993), een spontane volksopstand in Gaza en op de Westbank, waarin vrouwen een hoofdrol spelen. Hun woede en verontwaardiging richt zich in de eerste plaats op de Israëlische autoriteiten. Al snel komt daar het gevecht bij tegen de onderdrukking in eigen land, door mannelijke macho’s. Met Yasser Arafat als het absolute alfamannetje.


Inleiding door Lilian Peters

De film wordt ingeleid door Lilian Peters, historica en fractievoorzitter voor Groen Links in Hollands Kroon. En ervaringsdeskundige bij toeval. Want bij het uitbreken van de Eerste Intifada was Lilian ter plekke om voor haar scriptie over het Joodse Werkdorp in de Wieringermeer ex-bewoners te interviewen die naar Israël waren getrokken. Maar toen dreef een wolk traangas haar kant op… hoe dit afliep vertelt Lilian op 5 januari.

Scriptie Het Joodse werkdorp
Bekijk HIER het artikel in De Kroniek, jrg.1995, nr.3; tekst van de lezing die Lilian Peters op 23 november 1995 hield voor het Genootschap over haar scriptie ‘Het Joodse werkdorp Nieuwesluis in de Wieringermeer 1934 – 1941’. Deze scriptie is te vinden als object 04427 in het archief van het Genootschap.

Locatie: Cultuurschuur, Loggersplein 1, 1771 CE Wieringerwerf
Datum: 5 januari 2019
Aanvang: 14.00 uur
Toegangsprijs: 5 euro

Reserveren: filmhuiscultuurschuur@gmail.com