Op zaterdag 3 maart vertoont Film Toen een unieke selectie Zuiderzeefilms; met poëtische intermezzo’s en smakelijke zeehapjes.

Zaal open: 13.30 uur
Aanvang film:
14.00 uur

Adres: Cultuurschuur, Loggersplein 1, 1771 CE Wieringerwerf

Entree € 7,50
Reserveren zeer gewenst: filmhuiscultuurschuur@gmail.com
of bel naar: 06 8123 2610

 

Zuiderzeefilms vertoond op voormalige Zuiderzeebodem  

Film Toen viert op zaterdag 3 maart de honderdste geboortedag van de Zuiderzeewet. Een visionair initiatief van Dr. ir. Cornelis Lely, met grote gevolgen. Twaalf jaar later, in 1930, verrees de Wieringermeer groot en machtig uit het zilte sop. Weer twee jaar later was de Afsluitdijk een feit en kon de inpoldering van de IJsselmeer beginnen.

In diverse films met unieke, zeldzame beelden maken we kennis met de oude Zuiderzee-stadjes, Cornelis Lely, de inpolderaars en de ontginners, het zaaien en het oogsten. Tussendoor serveren we smakelijke zeehapjes van toen en omlijsten we het programma met poëtische klanken. Met als finale: een filmisch verslag van muziektheater Beloofd Land in 2011 opgevoerd in het Domeinkantoor in Wieringerwerf.

Rein Koolen, oud-voorzitter van het Genootschap, zal vooraf vertellen over het waarom, het hoe en door wie. Kortom, een gevarieerd en verrassend programma. Komt dat horen, komt dat zien!

Direct naar reserveren en programmering Film Toen seizoen 17/18.

Van Zuiderzee naar meer

Op 14 juni 2018 is het honderd jaar geleden dat de Zuiderzeewet van ir. Cornelis Lely van kracht werd. De Zuiderzeewerken hebben ervoor gezorgd dat het Nederland van nu er ingrijpend anders uitziet dan het Nederland van 100 jaar geleden: de woeste Zuiderzee werd bedwongen, de Afsluitdijk en de vorming van nieuw land door de inpoldering van de Wieringermeer, de Noordoostpolder en Oostelijk en Zuidelijk Flevoland zijn hiervan zichtbare voorbeelden. De 100ste verjaardag van de Zuiderzeewet is daarom het vieren waard! Bekijk de themasite Van Zuiderzee naar meer.

Zuiderzeewerken nabij Kolhorn, Waarddijk, 1930. Beeldbank Genootschap Wieringermeer, database nr. 2199

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Film Toen seizoen 2017/18
Film Toen, winterseizoen 2017/18: vijf keer film kijken met verhalen van mensen die hun plekje op de wereld koesteren, zij blijven. Of met verhalen van mensen die al dan niet gedwongen op zoek gaan naar een betere wereld, zij vertrekken. Programmering Film Toen seizoen 2017/18.