Op 21 maart was het 100 jaar geleden dat de Tweede Kamer instemde met de Zuiderzee- wet. Op 13 juni volgde de Eerste Kamer.

Polders

De aanleg van de Afsluitdijk en het inpolderen van een deel van de Zuiderzee waren het concrete gevolg van deze wet. De droogleggingswerkzaamheden begonnen in 1920. Als eerste kwam in 1930 de Wieringermeer gereed. Twee jaar later, in 1932, werd het laatste gat in de Afsluitdijk gedicht. De drooglegging van de Noordoostpolder volgde in 1942 en in 1968 viel tenslotte Zuidelijk Flevoland droog. Plannen om andere delen van de Zuiderzee in te polderen werden afgeblazen.

Lees ook: ‘Bouw van Afsluitdijk zou nu niet meer kunnen’

5 procent van Nederland

Ter gelegenheid van het 100-jarig jubileum van de Zuiderzeewet heeft het CBS een aantal cijfers over de IJsselmeerpolders op een rij gezet. Zo bedraagt de gezamenlijke landoppervlakte van de IJsselmeerpolders nu 1600 vierkante kilometer. Dat is bijna 5 procent van dat van Nederland. Het inwoneraantal van de Wieringermeer staat op 12.500. In Flevoland wonen 392.000 mensen. Samen is dit 2,3 procent van de Nederlandse bevolking.

Jubileumjaar

Nadat de Tweede Kamer op 21 maart 1918 instemde met de Zuiderzeewet, deed de Eerste Kamer dat op 13 juni. Eén dag later, op 14 juni 2018, werd de wet in het Staatsblad afgekondigd. Diverse steden en regio’s rond de voormalige Zuiderzee besteden de komende maanden aandacht aan dit jubileum. Bekijk de activiteiten in de agenda van 100 jaar Zuiderzeewet.

Exposities, lezing en scholenproject in de Wieringermeer

Het Genootschap heeft in haar ontvangstruimte een tentoonstelling ingericht over de drooglegging van de Zuiderzee, tevens het begin van onze Wieringermeerpolder. Elke zaterdag te bezoeken tussen 14-17 uur.
De Lely-exposite van Ed Voigt (Lelystad) is tussen 23 juni en 1 juli 2018 te zien in de Cultuurschuur. Ed Voigt houdt in die week ook een lezing, de datum volgt.

Verhalenproject Mijn Zuiderzee

Eva Vriend, historica en schrijver, zoekt verhalen voor haar nieuwe boek. Hoe heeft de afsluiting van de Zuiderzee het leven van jou en je familie beïnvloed? Hoe is het om aan het IJsselmeer te leven? Vertel het ons hier en misschien komt jouw verhaal in Eva’s boek! Meer over mijnzuiderzee.nl