Vlak na de onderwaterzetting waren de burgemeester en de raad in Lutjekolhorn gevestigd. Een noodsituatie. Het was een klein gebouwtje waar men de bestuurlijke taken verrichtte. In die tijd was G.G. Loggers burgemeester van de Wiernoodraadhuis_Wmeer_Lutjekolhorn_1946ingermeer.

Noodraadhuis te Lutje Kolhorn

Ze trokken later in de nieuw gebouwde Gemeentewerf aan de Verbindingsweg te Wieringerwerf; een kantoor annex woonhuis verschafte de burgemeester en de raad de ruimte om hun werk te kunnen uitvoeren. Het noodraadhuis was een feit

 

Het gebouw was in 1949 gereed gekomen, het jaartal is nog steeds te zien op de gevel van het gebouw boven het deurtje tussen kazerne en woning. Er werd ook getrouwd in dit noodraadhuis. Op 10 september 1955 was het nieuwe gemeentehuis klaar en kon de overstap gemaakt worden. Het is een markant gebouw met de werf en met een zijvleugel. Grote deuren laten zien dat er opslag- en werkruimten waren. De gemeente heeft eind jaren veertig tot ver in de jaren negentig hier de Gemeentewerf  gehad. In de vleugel naast de woning was ook een badgelegenheid annex keuken. Dit is nog in de oorspronkelijke staat.

Brandweerkazerne

Brandweerkazerne

Aan de andere zijde van de woning is de brandweerkazerne met zijn karakteristieke torentje. Hier werden vroeger de brandslangen in gedroogd. Deze hadden nog niet van de kwaliteit die ze tegenwoordig hebben. Boven op het dak stond de sirene. Iedere eerste maandag van de maand ging hij af. Bij brand natuurlijk ook. Enkele brandweerlieden hadden een eigen alarm buiten aan de gevel van hun huis hangen, opdat ze het maar goed konden horen.
Tegenwoordig heeft iedere brandweerman een pieper aan zijn riem hangen zodat ze te allen tijde opgeroepen kunnen worden. Halverwege de jaren negentig van de vorige eeuw werd de Gemeentewerf naar de rand van het dorp verplaatst, naar de voormalige waterschapwerf . De gemeentewerf met  opslagterrein van straatstenen, verkeersborden, strooizout etc. lag vroeger ook aan de rand van het dorp maar was totaal ingebouwd geraakt. Voor de verkeersveiligheid werd het terrein van de werf veranderd in een kruising en is de Verbindingsweg omgelegd. Door deze omlegging werd de snelheid eruit gehaald.

Primalight
Het gebouw werd verkocht en de heer Dijkstra kwam er met zijn lampenzaak in. Eerst werd er flink verbouwd en het resultaat was dan ook oogverblindend. Op de plaatsen waar de grote deuren zaten kwamen ramen met kleine ruitjes, de grote deuren zelf bleven open. Op de bovenverdieping werd vloerbedekking gelegd en werden de lampen uitgestald. Beneden kon je koffie bij de openhaard krijgen.

Primalicht april 1997

Aan de achterkant werd een serre gebouwd. Hier kon men in de zomer of in de winter heerlijk zitten. De ruimte achter het gebouw werd omgetoverd tot een indrukwekkende siertuin door een plaatselijke hovenier. Men kon hier rondwandelen en genieten van al het moois. Er kwam een bloemist in een van de ruimtes en dit was een aanwinst voor het dorp. Ook een babyspeciaalzaak heeft in een van de ruimtes gezeten.

Huidige situatie
Het mocht niet lang duren want eind jaren negentig, begin 2000 is de winkel opgeheven. Sindsdien staat het leeg. Kinderen vonden dit prachtig en sloegen ruitjes in en speelden daar. Het is zelfs zover gekomen dat er medere branden uitbraken in het pand. Ondertussen was alles afgetimmerd met grote platen maar dat weerhield de jeugd niet. De deuren hangen er nu troosteloos bij. De tuin is verwilderd. De woning is nog steeds bewoond, zij hebben geluk want ze wonen in een beschermd gebouw, een monument. Maar ze voelen het dat het naastgelegen pand leeg staat. De brandweer heeft enkele jaren terug de hele kazerne opgeknapt en de zolder erboven omgebouwd tot kantine / instructielokaal. In 2020 is de brandweer verhuisd naar een nieuw pand aan de Medemblikkerweg Wieringerwerf.

Het gebNoodraadhuis_medewerkers_maart_1954ouw van de lampenzaak is opgekocht door een projectontwikkelaar. Hoogbouw zou er moeten komen; dit is niet doorgegaan omdat de omgeving hier fel tegen protesteerde. Het blijft, ondanks zijn uitstraling nu, een prachtig historisch pand.

Anno 2022 is er een bestemmingsplan met drie panden met apartemeneten.

Medewerkers met burgemeester voor het noodraadhuis maart 1954.
Zittend vlnr; L. Cornielje, P.Doornbos, J.Baas, A.Nouwen.
Staand vlnr; H.Pol, D. de Jong, K.Faber, G.G.Loggers,
M. Soetendal, A.Visser, L.Kiewiet en P. Spanjaart.

 

 

Foto’s:
GW_0008 (database 2885)
WW3_0004 (database 2924)