voorbeeld paal in de NOP

Herdenkingspalen voor gecrashte vliegtuigen

 

Mark Hakvoort en Chris Dijkshoorn van de Stichting Herdenkingspalen Hollands Kroon  vertelden over de vliegtuigcrashes tijdens WOII in de Wieringermeer en boven Kolhorn. Chris werd, nadat hij in zijn pas gekochte huis  in Kolhorn aan de binnenkant van het dak vreemde constructies zag, hij erg nieuwsgierig. Hij zette hier een vraagteken bij; ‘Hoe kan dit?’ Na veel zoeken ontdekte hij dat er in de oorlog een bemanningslid door het dak was gevallen nadat deze uit het vliegtuig gesprongen was. Het ging om een crash boven Kolhorn waarbij de brokstukken rondom insloegen. De lichamen van de 6 andere bemanningsleden lagen verspreid in en om Kolhorn. Een deel van de motor lag aan de kant van de weg met een lichaam ernaast. En gast bij deze presentatie kon het zich nog heel goed herinneren, ‘ik zie het zo weer voor me’ vertelde hij, ‘we fietsten er toen voorbij, heel indrukwekkend was dat’.

Tien herdenkingspalen
In Hollands Kroon zijn in totaal 40 vliegtuigen neergekomen. Stichting Herdenkingspalen wil door het plaatsen van informatiepalen de herinnering levend houden aan neergestorte bemanningen tijdens WOII. Vergelijkbare palen zijn al in de Noordoostpolder te zien. Er zullen in eerste instantie 10 palen van de 40 geplaatst worden. Bij elke herdenkingspaal komt een informatiepaneel: wat is op deze locatie gebeurd? Om wat voor vliegtuig ging het? Wat was de missie? Hoe is het met de bemanning afgelopen? De informatie wordt met de grootst mogelijke zorg samengesteld door Mark, Chris en andere vrijwilligers. De palen worden opgenomen in een verhalenroute en door een fietsroute aan elkaar gelinkt.

Doneren
Voor de aanschaf van deze palen is geld nodig. Indien u interesse heeft om dit doel te ondersteunen, kunt u contact opnemen met Mark en Chris via e-mailadres info@shhk.nl  Zij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op. Van harte aanbevolen. Meer informatie op: https://shhk.nl/
Herinneren en herdenken, opdat wij niet vergeten.