Op de ledenvergadering van ons Genootschap op 15 november 2016 sprak Marbel de Graaf van de bezoekboerderij ‘Leven van de wind’. Zij vertelde wat er zoal op deze boerderij aan de Oosterterpweg in Wieringerwerf jaarrond gebeurt. 

Als de tulpen weer beginnen te groeien dan komen de bezoekers. Marbel is drie jaar geleden begonnen met bezoekers ontvangen op vraag van Sandra Munster. De toeristen wilden niet alleen de tulpen zien maar natuurlijk ook de windmolens. Het eerste jaar was een groot succes, er kwamen in een korte tijd meer dan duizend bezoekers. Een ruimte in de schuur werd als ontvangstruimte ingericht maar die bleek algauw te klein. Een wand vol met foto’s met wat er zoal gebeurt op de boerderij is een schot in de roos. ‘De foto waar onze kinderen op staan wordt het meest opgenoemd en bewonderd’ verteld Marbel trots.

Marbel deed mee met de Week van de akkerbouw en geeft workshops pannenkoekenbakken. Ruim 200 kinderen zijn langs geweest. Voordat er gebakken wordt gaan de kinderen eerst het land op en kunnen ze de tarwe voelen en ruiken, dan mogen ze met de tarwekorrels spelen, door hun vingers laten glijden. “Daar zijn ze zo een tien minuten zoet mee” geeft Marbel aan. Ze laat daarna de tarwekorrels malen en de eieren worden uit het kippenhok gehaald en dan komt pas het bakken.

Ook het boeren-aanschuifdiner was een groot succes. Het was een probeersel maar ook dit sloeg aan; 40 mensen schoven aan. Wat ook nieuw was, was de campingnacht op de Open Winddag. Lekker barbecueën met muziek erbij in de vorm van een accordeon speler. Tijdens de barbecue komt de windwachter vertellen over windenergie en molens en daarna slapen onder de windmolen.

High tea is ook een van de vele mogelijkheden bij de Graaf. Er worden zelfs vergaderingen belegd omdat men eens van de snelweg af wilde. Ze heeft eigenlijk nooit echt een bedrijfsplan gemaakt en dook er met alles wat ze had in dit avontuur. Niet wetende dat het zo’n groot succes zou worden. Als je dan ook nog het Nederlands kampioenschap strobalenladen naar je toe weet te halen dan ben je goed bezig. In 2016 is dit voor het tweede jaar gedaan en iedere keer leer je weer van wat wel en niet kan. Tijdens deze kampioenschappen bakte ze ook patatten en dat was een schot in de roos. Als aardappelteler laat je je wel zo zien.

Een groep Koreaanse studenten was ook te gast en leerde de patatten ook bakken. Het was een heel andere kijk op het boerenleven voor deze Koreanen, ook dit kan bij de boer. Tijdens de Boerenversmarkt had ze op verzoek van Sandra Munster ook patatten gebakken het was voor de eerste keer dat ze dit gedaan heeft en het viel haar mee, ondanks de enorme hoeveelheid patatten die zijn gebakken.

Zo zie je dat het leuk is en wat voor kracht het geeft om samen te werken. “Het is de kracht van de eenvoud, daar zijn we dol op” vertelde ze enthousiast “iedereen moet boer worden, dat zeggen we tegen alle leerlingen van de scholen die hier komen”.

In de winter is het rustiger en zoeken we naar nieuwe mogelijkheden, spelarrangementen of andere ideeën we zoeken nog. Hoe laat je zien hoe mooi het boerenleven is? “Waar de wind me heen waait geen idee maar ik, ik leef van de wind”.