Historisch Genootschap en filmhuis Cultuurschuur werken samen in Film Toen.

 

Waarom Film Toen?

Gewoon, omdat het kan! Het Filmhuis van de Cultuurschuur heeft een goede zaal en prima apparatuur. Het Genootschap heeft beeldmateriaal. Die voordelen voegen we samen tot Film Toen.

 

Programma winter 17/18 – vijf voorstellingen

Thema: VERTREKKEN OF BLIJVEN

Op zaterdagen: 7 oktober, 4 november, 6 januari, 3 februari, 3 maart.

Let op: in december is er geen Film Toen.

Aanvang:  14.00 uur
Prijs per voorstelling: € 5 (tenzij anders aangegeven)
reserveren kan via het mailadres: filmhuiscultuurschuur@gmail.com

 

Over de vijf films

Zaterdag 7 oktober  Het is een schone dag geweest

Eigenlijk draaien we twee films: Ein boerevrouw haet noeët gedaon; en Het is een schone dag geweest
De eerste film is van producent Marofilm uit 1938; met beelden van het vreedzame leven op het Limburgse platteland.
Na de pauze volgt de fameuze film Het is een schone dag geweest van Jos de Putter, hoe een oude Zeeuws-Vlaamse boer afscheid neemt van zijn land.

Film Toen presenteert op 7 oktober 2017

filmstill Ein boerevrouw haet noeët gedaon,1938


Zaterdag 4 november   
  Latcho Drom, goede reis

Een film van Tony Gattlif (1991, 103 minuten). Ingeleid door Peter Jorna.

Roma en Sinti in Nederland
Voorafgaand aan de film zal Peter Jorna, adviseur Roma en Sinti-beleid, een korte inleiding geven over het leven van zigeuners en andere kampbewoners in Nederland. Nu, en in het verleden. Wellicht zullen ook Galid Weiss en Sabina Achterberg, zelf kampbewoners, aanwezig zijn. Sabina is voorzitter van de vereniging Sinti, Roma en Woonwagenbewoners Nederland. Lees meer in Het Wiel,  met landelijk woonwagennieuws.

Over Latcho Drom
Roma op drift – Een ontroerende tijd- en ruimtereis door de lange, bewogen geschiedenis van de Roma, een van de grote zigeunervolkeren. Duizend jaar geleden verdreven uit Noord-India, trekken ze steeds verder westwaarts, op de vlucht voor minachting en discriminatie. Om uiteindelijk, na de hel van Auschwitz, te belanden in Zuid-Spanje…

Hun enige troost al die eeuwen is hun muziek, die meebeweegt met de omgeving. En die bij alle pijn het leven blijft omarmen. Vandaar dat regisseur Gatlif, zelf een Roma-zigeuner, muziek en dans zo’n grote rol geeft in zijn film. Hij vertelt zijn verhaal met trillende violen, klepperende castagnetten, wapperende rokken en weemoedige zangstemmen. In een taal die iedereen verstaat.

latcho drom, goede reis (1993)

Still uit film Latcho Drom (1993)

 

 

 

 

 

 

 

 

Zaterdag 6 januari   Paul dans sa vie

Een film van Rémi Mauger (2005, 90 min.)

“Paul in zijn leven” luidt de letterlijke titel van deze Franse documentaire. Met de nadruk op in. Want de 75-jarige Paul uit Normandië staat er nog middenin: in het leven, en in de aarde. Krom als de bomen om hem heen trekt hij met zijn ploegje zijn voren. Terwijl op een aangrenzende weggetje een reus van een trekker voorbijraast…

Nee, landbouwer Paul is “niet met zijn tijd meegegaan”. Samen met zijn twee zussen, eveneens ongetrouwd, blijft hij op de oude, vertrouwde manier zaaien, maaien en cider maken. Zonder stress, zonder quota en regeltjes. Ook is Paul, anders dan zijn collega’s, niet bezweken voor de zekerheid van een baan in de kerncentrale, even verderop. Een wijs besluit, of een bewijs van onvermogen?

Regisseur Rémi Mauger, die Paul kent uit zijn jeugd, brengt deze keuze boeiend en kleurrijk in beeld. En dankzij die eigenwijze, onverstoorbare Paul valt er ook veel te lachen. In Frankrijk trok Paul dans sa vie volle zalen.

Film Toen draait Paul dans sa vie op 6 januari 2018

Still uit Paul dans sa vie, 2005.

 

Zaterdag 3 februari    Exodus

Een film van Otto Preminger (1960, 208 min.).

De film Exodus is gebaseerd op het boek Exodus van auteur Leon Uris. Over de stichting van de staat Israël, Joodse mensen die na de Tweede Wereldoorlog het land met de boot Exodus proberen te bereiken.
Cast: Paul Newman, Eva Marie Saint en anderen.

 

 

 

 

 

 

 

Zaterdag 3 maart    Zuiderzeefilmdag.

Let op: aanvangsttijd volgt nog.

In maart 1918 werd de Zuiderzeewet van ir. Cornelis Lely door de Tweede Kamer aangenomen. Via een aantal films krijgt u zicht op wat die wet teweegbracht. De stoel waarin u naar die films kunt kijken is geplaatst op land dat veroverd moest worden op het water; en waardoor anderen hun broodwinning verloren. Aanvangstijd van deze voorstelling is nog niet vastgesteld.

Meer informatie over deze films komt t.z.t beschikbaar.

______________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Programma winter 16/17 – drie filmvoorstellingen

Thema: EEN GEMEENSCHAP 

Data: 7 januari, 4 februari, 4 maart, en extra: 1 april 2017

Prijs per voorstelling: € 5 (tenzij anders aangegeven)
Reserveren via http://decultuurschuur.nl/filmhuis/

 

Over de drie films:  

7 januari 2017, 15:00 uur     De Wieringermeer (1938)
Let op: herhaling op zaterdag 1 april, aanvang 14:00 uur.
Producent: Marofilm
Met beelden over de kolonisatie en over de ontwikkeling van onze polder. Het is het verhaal van de start van onze eigen gemeenschap, hoe bouw je een polder op, over dorpen, wegen en boerderijen. De film werd voor het eerst getoond in de beurszaal in Middenmeer in 1941. Extra: korte inleiding vooraf.

dak-1  dak-2  dak-3  dak-5

Vier fragmenten uit de film ‘De Wieringermeer’ uit 1938. 

 

4 februari 2017, 14:00 uur    ‘Aarde’ van Alexander Dovzhenko uit de Oekraïne (1930).
Een film uit het jaar dat onze polder droog kwam, die een verhaal laat zien uit de periode dat de collectivisering van de landbouw gestalte kreeg. In februari 1917 begon de ‘Russische Revolutie’. In tegenstelling tot de januarifilm laat deze rolprent zien hoe een gemeenschap door veranderend beleid ontwricht wordt. Naast de propaganda voor het communistische systeem biedt de film mooie beelden van natuur en landbouw. Extra: Marien Jacobs, slavist, leidt de film in. Naar verslag. 

 

4 maart 2017, aanvang, 10  uur ’s ochtends:  De Satantango (1993) van Bela Tarr
De film biedt een indringend verhaal van het leven van een kleine gemeenschap die door de ondergang van hun kolchoz weggezakt is in een ongemakkelijke berusting. Ze wachten op de verlosser, wie of wat dat dan ook is, een vreemd soort hoop. De film is gebaseerd op het boek van Krasnahorkai uit 1985 en in 2012 verscheen een Nederlandse vertaling. Naar verslag.

 

Rein Koolen