Marten Bonnema was tussen 1962 en 1995 bestuurslid van verschillende verenigingen: IJsclub Wieringerwerf, buurtvereniging Eendracht, de Fryske Krite. Hij begon zijn bestuurswerk bij de vereniging Nederlands Volksonderwijs.

‘Door mijn werk bij de Woningbouwvereniging raakte ik bekend in de polder. Al snel kwamen verschillende verenigingen aan de deur. De eerste was de Vereniging Nederlands Volksonderwijs in de Wieringermeer. Het bestuur vond mij, vader van vier jonge kinderen, een goede vervanger voor de vertrokken secretaris. Ik stemde toe. Bij de functie hoorde een uitgebreid takenpakket. Er moesten leermiddelen worden besteld en leerkrachten worden benoemd. En er was heel veel papierwerk. Alle rapporten schreef ik met de hand. Mijn vrouw, die gemeenteambtenaar Bevolking in Friesland is geweest, typte alles keurig uit.

 

27 jaar in bestuur van de ijsclub

Het volledige bestuur 1982 - 1983 van de IJsclub Wieringerwerf e.o. Bovenste rij: Jogchum Beetsma, Sjoerd Bruinsma, John Hak, Marten Bonnema, Jaap de Graaf, Jans van der Holt en Tinus Poland. Hurkend: Cees Lont, Ulbe Dam, Sjoerd Paarlberg, Kerst Zwart en Martien de Nooij. (foto M. de Nooij)

Het volledige bestuur 1982 – 1983 van de IJsclub Wieringerwerf e.o. Bovenste rij: Jogchum Beetsma, Sjoerd Bruinsma, John Hak, Marten Bonnema, Jaap de Graaf, Jans van der Holt en Tinus Poland. Hurkend: Cees Lont, Ulbe Dam, Sjoerd Paarlberg, Kerst Zwart en Martien de Nooij. (foto M. de Nooij)

 

‘De IJsclub Wieringerwerf e.o. klopte in 1966 bij mij aan met de vraag of ik penningmeester wilde worden. Ze wisten dat ik als Fries graag schaatste. Ik werd penningmeester en later ook nog secretaris en voorzitter. Deze driedubbele functie duurde maar even. Sjoerd Paarlberg werd penningmeester en een hardrijdster werd secretaresse. Dat deed zij niet zolang, want toen nam de heer Wim Veendorp de functie over. Veendorp bleek een “meester onderwijzer” te zijn. Dat merkten we toen hij de geschiedenis van onze IJsclub Wieringerwerf e.o. schreef, een prachtig boekwerk. Ik heb in totaal 27 jaar in het bestuur van de ijsclub gezeten.

 

Eendracht in de Sternstraat

‘Op een dag kwamen leden van de buurtvereniging Eendracht van de Sternstraat bij mij. Wij woonden zelf niet in die straat, wel net om de hoek. Dat was geen probleem voor de vereniging. Ze vroegen mij voor het voorzitterschap. “Eendracht” was niet alleen de naam van de vereniging. De bewoners vormden een eendrachtige hechte groep. Vele jaren werd de straat versierd voor Koninginnedag en 5 mei. Over de hele lengte van de straat aan beide kanten, werden lantaarnpalen geplaatst met fleurige lampenkappen. En meterslange slingers van zelfgemaakte vlaggetjes . Er werden ook onvergetelijke feestavonden georganiseerd.

Fryske Krite

‘We waren ook lid van de Fryske Krite, een vereniging van Friezen buiten Friesland. In de Wieringermeer was er een bloeiende afdeling. Later zat ik ook in het bestuur. We hadden prachtige avonden. Tweemaal per jaar kwamen toneelgezelschappen uit Drachten en uit Sneek hier een toneelstuk opvoeren. Als bestuur gingen we eerst naar de opvoeringen in Friesland kijken, om er vervolgens de leukste uit te kiezen. Na de opvoering hier was het dansen tot in de kleine uurtjes, met optredens van onder andere De Telstars. De bijeenkomsten waren eerst in het oude Hotel Lely in Slootdorp. Daarna even in Middenmeer en dan heel lang in Kreileroord. De allerlaatste bijeenkomst was in De Maaier in Wieringerwerf. Wegens tanende belangstelling stopte de Fryske Krite ermee in de Wieringermeer. Ik ben nu lid van de Fryske Krite in Hoorn.’

Opgeschreven door Anneke Wittink – Mattart in 2013.