Film Toen op 1 april: herkansing voor iedereen die de film De Wieringermeer (1938) op groot doek wil beleven.

 

HERHALING
1 april 2017, 14:00 uur
    De Wieringermeer (1938)
Producent: Marofilm
Met beelden over de kolonisatie en over de ontwikkeling van onze polder. Het is het verhaal van de start van onze eigen gemeenschap, hoe bouw je een polder op, over dorpen, wegen en boerderijen. De film werd in de polder voor het eerst getoond in 1941, in de beurszaal in Middenmeer. De eerste vertoning door Film Toen op 7 januari 2017 was tot twee keer toe volledig uitverkocht.

Toegang: € 5 tenzij anders vermeld.
Reserveren via http://decultuurschuur.nl/filmhuis/

 

[geweest]
4 maart 2017, De Satantango
Entreeprijs: € 20 (toegang, lunch en tussendoortjes); of € 35 (idem, plus een warme maaltijd).
Naar verslag
De Satantango (1993) van Bela Tarr, een Hongaarse filmer. De film duurt zeven en een half uur. De ondertiteling is in het Engels. De film biedt een indringend verhaal van het leven van een kleine gemeenschap die door de ondergang van hun kolchoz weggezakt is in een ongemakkelijke berusting. Ze wachten op de verlosser, wie of wat dat dan ook is, een vreemd soort hoop. De film is gebaseerd op het boek van Krasnahorkai uit 1985 en in 2012 verscheen een Nederlandse vertaling.

 

[geweest]
4 februari 2017, 14:00 uur   Aarde van 
Alexander Dovzhenko uit de Oekraïne (1930).
Naar verslag.
Een film uit het jaar dat onze polder droog kwam, die een verhaal laat zien uit de periode dat de collectivisering van de landbouw gestalte kreeg. In februari 1917 begon de ‘Russische Revolutie’. In tegenstelling tot de januarifilm laat deze rolprent zien hoe een gemeenschap door veranderend beleid ontwricht wordt. Naast de propaganda voor het communistische systeem biedt de film mooie beelden van natuur en landbouw.
Extra: Marien Jacobs, slavist, leidt de film in. Hij zal iets vertellen over het verhaal in deze stille film en enige aanvulling geven op de tekstblokken. Voertaal: Engels, met vertaling.

 

Meer over Film Toen

 

nap-domeinkantoor

Fragment uit ‘De Wieringermeer’, 1938.