Mijn ouders, Andries Siemonsma en Marijke Siemonsma – de Vreeze, kwamen als een van de eerste inwoners naar de Wieringermeer. Ze vestigden zich in Slootdorp, eerst in de Kerkstraat en later op de Brink, nummer 43.

Ze voelden zich al snel thuis en één met de andere gezinnen, ze waren immers op elkaar aangewezen. De mannen deden zwaar werk en de verdienste was geen vetpot, maar in die tijd was er meer armoede. Ook de vrouwen hadden het niet gemakkelijk, echter het huis was nieuw en de boodschappen werden aan huis bezorgd. Kuiper bracht kruidenierswaren, Kaptein melkprodukten en slager Rotgans kwam langs vanaf Wieringen.

Het gezin bestond uit 9 kinderen, een grote zorg voor mijn ouders, maar moeder was handig en kon van oude kleding weer nieuw maken. Als ik denk aan de luxe die mensen nu hebben en die onze ouders moesten ontberen, vind ik dat nog sneu. Maar toch heb ik een plezierige jeugd gekend. Mensen waren amicaal en solidair. Bij ziekte hielp men elkaar en over betaling werd dan niet gesproken. Ons jongste zusje is maar vier en een half jaar geworden. Een heel trieste gebeurtenis die een lange verwerkingstijd vergde.

Als kind gingen we elke ochtend voor schooltijd naar de kerk, we zaten op de openbare school bij juffrouw van Harlingen. Als in de winter de ijsbaan aan de Brink open was, bond Heit ons eerst in huis de schaatsen onder en droeg ons dan naar het ijs. Met een krant onder het hemd en in de door onze hardwerkende Moeke gebreide Noorse truien bleven we dan warm onze rondjes draaien. We stalen daar als drie zusjes vaak de show, want ook Agatha had dezelfde kleren aan. In Slootdorp waren we lid van DWO en als wij handbalden stond Heit steevast langs de kant, met mooi weer samen met Moeke.

De grotere kinderen verlieten het ouderlijke nest en het werd stiller thuis. Moeder ging in die tijd veel kaarten in de Societeit, vader hield het bij biljarten, dat mocht hij graag doen. Heit overleed in zijn 78ste levensjaar, moeder bereikte de leeftijd van 82. In onze herinnering staan ze gegrift als bijzonder sociale mensen.

Periode: 1930-er jaren
Verteld en geschreven door: Ank Boogaard – Siemonsma
Plaats: Slootdorp
Evt. foto: VG_0043 (eerste klasje juffr. Van Harlingen)