Historisch Genootschap en filmhuis Cultuurschuur werken samen in Film Toen.

Waarom Film Toen?
Het Filmhuis van de Cultuurschuur heeft een goede zaal en prima apparatuur. Het Genootschap heeft beeldmateriaal. De werkgroep programmering mag zich laten sturen door verzoeken van buitenaf, door actuele zaken, door het leven nu, door herinneringen uit de jeugdtijd of ander sentiment. Fictie en non-fictie, dagelijks leven of droombeelden, Wieringermeerplaatjes of uit verre oorden, kortom een beetje onbegrensd aanbod. Oftewel historische films en films over historie.

 

Programma winter 16/17 – drie filmvoorstellingen

Thema: EEN GEMEENSCHAP 

Data: 7 januari, 4 februari, 4 maart, en extra: 1 april 2017

Prijs per voorstelling: € 5 (tenzij anders aangegeven)
Reserveren via http://decultuurschuur.nl/filmhuis/

 

Over de drie films:  

7 januari 2017, 15:00 uur     De Wieringermeer (1938)
Let op: herhaling op zaterdag 1 april, aanvang 14:00 uur.
Producent: Marofilm
Met beelden over de kolonisatie en over de ontwikkeling van onze polder. Het is het verhaal van de start van onze eigen gemeenschap, hoe bouw je een polder op, over dorpen, wegen en boerderijen. De film werd voor het eerst getoond in de beurszaal in Middenmeer in 1941. Extra: korte inleiding vooraf.

dak-1  dak-2  dak-3  dak-5

Vier fragmenten uit de film ‘De Wieringermeer’ uit 1938. 

 

4 februari 2017, 14:00 uur    ‘Aarde’ van Alexander Dovzhenko uit de Oekraïne (1930).
Een film uit het jaar dat onze polder droog kwam, die een verhaal laat zien uit de periode dat de collectivisering van de landbouw gestalte kreeg. In februari 1917 begon de ‘Russische Revolutie’. In tegenstelling tot de januarifilm laat deze rolprent zien hoe een gemeenschap door veranderend beleid ontwricht wordt. Naast de propaganda voor het communistische systeem biedt de film mooie beelden van natuur en landbouw. Extra: Marien Jacobs, slavist, leidt de film in. Naar verslag. 

 

4 maart 2017, aanvang, 10  uur ’s ochtends:  De Satantango (1993) van Bela Tarr
De film biedt een indringend verhaal van het leven van een kleine gemeenschap die door de ondergang van hun kolchoz weggezakt is in een ongemakkelijke berusting. Ze wachten op de verlosser, wie of wat dat dan ook is, een vreemd soort hoop. De film is gebaseerd op het boek van Krasnahorkai uit 1985 en in 2012 verscheen een Nederlandse vertaling. Naar verslag.

 

Entreeprijs
We streven naar een toegangsprijs van maximaal € 5,-. De film Satantango was vanwege de lengte van de film gelijk een uitzondering. Plaats bespreken kan via  http://decultuurschuur.nl/filmhuis/


Evaluatie

Na het seizoen volgt in april 2017 een evaluatie. Zoals het er nu uitziet volgt een tweede serie in winter 2017/2018.  Want er zijn nog zoveel fraaie films te bewonderen. Meer vrijwilligers zijn welkom. Meld u aan bij het Genootschap of bij het filmhuis, http://decultuurschuur.nl/filmhuis/

Rein Koolen